facebook
 
 

Prednosti virtualizacije

Virtualizacija dugoročno svakako donosi uštede, ali najveća korist koju ćemo od nje imati zapravo nije ušteda ili smanjenje broja servera nego fleksibilnost i povećanje produktivnosti koje njome dobivamo.

Virtualizacijom infrastrukture do uštede i povećanja produktivnosti

U mnogim sustavima često nailazimo na servere koji zapravo samo mali dio svog vremena koriste svoje resurse, a većinom stoje potpuno besposleni. Takav neiskorišteni sustav u današnje vrijeme kada je optimizacija svih dijelova poslovanja jedna od ključnih stvari za opstanak tvrtki nikako nije isplativ.

SMANJENJE TROŠKOVA

Virtualizacija nam omogućuje da optimalno koristimo dostupne resurse na serverima. Umjesto kupnje novog hardvera kako bi smo dodali novu aplikaciju pomoću virtualizacijskih platformi, možemo iskoristiti dostupne resurse na postojećem hardveru. Ukoliko konsolidiramo nekoliko servera na jedan, smanjujemo i količinu hardvera a time i prostor koji on zauzima. Tvrtkama s velikim sustavima ovaj korak omogućava najam manjeg prostora za njihove serverske sale, a time i smanjenje troškova za najam prostora. Manji broj fizičkih servera ujedno znači i manju potrošnju električne energije koja se troši na rad servera, a time se i manje zagrijavaju prostori u kojima se nalaze serveri pa je i smanjena potrošnja energije za hlađenje serverskih sala što je velika dugoročna ušteda.

JEDNOSTAVNIJE ODRŽAVANJE

Smanjimo li broj fizičkih servera pojednostavili smo održavanje sustava, dakle smanjuje se broj repetativnih zadataka koji oduzimaju vrijeme, kao što su nadzor, konfiguracija, nadogradnje, itd. Velika prednost virtualizacije sustava je i daleko jednostavnija migracija sustava u virtualnim okolinama - dovoljno je preslikati instalaciju virtualne okoline na drugi server.Mnoge tvrtke danas se vode za ekološkim trendovima i tu dolazimo do pojma green IT-a, što virtualizacija svakako jest. Smanjimo li broj servera smanjili smo potrošnju energije. Zbog smanjenja potrošnje energije virtualizacija se uvrštava u zelene tehnologije.

POVEĆANJE PRODUKTIVNOSTI

Jednom kada je okolina virtualizirana vaše IT osoblje vrlo će lako izvoditi zadatke koji su trajali satima. Npr. migracije s jednog servera na drugi server ili nakon što naprave izmjenu koja destabilizira ili sruši server, pomoću snapshota u samo nekoliko sekundi vrate server u prethodno ispravno stanje . Ovladavanjem virtualizacijom vaše će IT osoblje postati produktivnije, a time će se smanjiti i vrijeme nedostupnosti servera što će povećati produktivnost na nivou cijele kompanije.Virtualizacija nam omogućava jednostavno vraćanje sustava u prethodno stanje kod testiranja novih aplikacija. Dovoljno je prije početka testiranja napraviti snimku sustava i u slučaju bilo kakve štete tijekom testiranja vratiti se na snimljeno stanje. Ovo dakako nisu jedine prednosti virtualizacije, ali su svakako one koje su najzanimljivije.

thin clientsUVOD U TANKE KLIJENTE

Tanki klijenti su moderni oblik osobnih računala i terminala. Pružaju pristup aplikacijama koje se pokreću drugdje na mreži i imaju tipkovnicu, miš i korisničko iskustvo isto kao i ono kod osobnog računala. Tanki klijenti mogu se koristiti za širok spektar zadataka, poput obrade riječi (word processing), elektronske pošte, obrade podataka, glasa i multimedije. Dostupni su kao desktop, mobilni i sve-u-jednom LCD integrirani uređaji.
Za razliku od osobnih računala, tanki klijenti ne pokreću aplikacije i ne pohranjuju podatke; jednostavno skupljaju unesene podatke (preko tipkovnice), klikove miša i/ili audio/video unos korisnika te prikazuju sučelje aplikacije.

TANKI KLIJENTI IMAJU VELIKE PREDNOSTI NAD RAČUNALIMA I TERMINALIMA:

- Budući da su aplikacije postavljene centralno na serveru, cijela IT infrastruktura postaje puno jednostavnija i lakša za upravljanje.
- Jednostavno upravljanje i minimalizirana mogućnost grešaka u konfiguriranju. Softver za upravljanje tankim klijentima dramatično smanjuje lokalne intervencije IT podrške.
- Ukupna cijena vlasništva (TCO) desktopa je dramatično niža, IT budžeti se mogu smanjiti za 25% ili više, budući da je potrebno manje „gašenja vatre“.
- Podaci su puno sigurniji budući da su centralizirani i backupirani, što je u skladu sa mnogim regulativama o zaštiti podataka.
- Činjenica da ne postoje pokretni dijelovi i da nema lokalnog tvrdog diska čini tanke klijente otporne na viruse i vrlo pouzdanima. Prosječni vijek trajanja tankog klijenta može biti do osam godina, što donosi dramatičan povrat ulaganja (ROI).
- Organizacijske i IT promjene postaju puno lakše zbog brzine i lakoće širenja (primjene - rollout) i postavljanja.
- Tanki klijenti koriste puno manje energije od PC računala, i mogu smanjiti emisiju CO2 do čak 77%, čak i ako se uračunaju dodatni kapaciteti servera i centralno hlađenje podatkovnog IT centra (Fraunhofer istraživanje).

Novosti

DNS IT Consulting & Services postao Microsoft Most Valuable Professional - Microsoft MVP.
MS NetWork konferencija održat će se 14. i 15.04.2014. kompleksu Banja Vrućica, Teslić.
Microsoft ured u Bosni i Hercegovini 9.12.2013. godine, organizirao “TechDay 2013”.
Migracija ključnih servisa na Windows Server 2012, Windays predavanje u Umagu, Hrvatska.

 

DNS IT Consulting & Services

A: Kralja Petra Krešimira IV 14a
T: +387 (0)63 657 681
E: info@itconsulting.ba
W: www.itconsulting.ba
S: dns.itconsulting